Stravovanie

Potraviny podporujúce boj proti rakovine

Zelenina

Cibuľová zelenina (cesnak, cibuľa, pór, mladá cibuľka, pažítka) pomáhajú regulovať krvný tlak, znižujú uvoľňovanie inzulínu a jeho rastového faktora a tým aj rast rakovinových buniek.

Cesnak ako jedna z najstarších liečivých rastlín dokáže navodiť bunkovú smrť pri rakovine hrubého čreva, prsníka, pľúc, prostaty a tiež leukémii. Epidemiologické štúdie tiež poukazujú na znížený výskyt rakoviny obličiek a prostaty u osôb konzumujúcich pravidelne cesnak. Je dôležité vziať do úvahy, že aktívne molekuly cesnaku sa uvoľňujú ak sa cesnak roztlačí a absorpcii napomáha zmiešanie cesnaku s troškou oleja.

Kapustová zelenina (kel, kapusta, brokolica, karfiol a pod.) obsahuje sulforafan a indol-3-carbinoly, ktoré zabraňujú prekanceróznym bunkám premenu na rakovinové. Tiež môžu blokovať angiogenézu (tvorbu nových ciev) a navodiť tým usmrtenie rakovinových buniek.

Jasne sfarbená zelenina a ovocie (oranžové, červené, žlté...) obsahuje vitamín A a lykopén. Tie spomaľujú rast niektorých typov rakovinových buniek.  

 

Ovocie

Citrusové ovocie obsahuje flavonoidy, ktoré majú protizápalové účinky a v pečeni stimulujú detoxikáciu karciogénov.

Bobuľové ovocie (jahody, maliny, čučoriedky, černice a brusnice) obsahujú veľké množstvo polyfenolov, ktoré potláčajú angiogenézu. Výhodou tohto ovocia je, že nezvyšujú hladinu cukru v krvi a mrazením si uchovávajú všetky dôležité látky, takže je nimi možné nahradiť čerstvé ovocie.

 

Koreniny

Kurkuma (súčasť žltého karí) je najsilnejšou dnes zistenou prírodnou protizápalovou látkou. Zabraňuje angiogenéze, stimuluje smrť rakovinových buniek a podporuje účinnosť chemoterapie. Pre vstrebanie je potrebné miešať kurkumu s čiernym korením a optimálne aj rozpustiť v oleji (repkovom, ľanovom alebo olivovom).

Ďumbier je vynikajúci antioxidant a má silné protizápalové účinky. Okrem angiogenézneho účinku pomáha nápoj z ďumbiera zmierňovať nutkanie na vracanie po chemoterapii.

Bylinky na varenie (rozmarín, tymian, oregano, bazalka...) ale aj petržlen či zeler urýchľujú apoptózu (odumieranie) rakovinových buniek. Rozmarín tiež obsahuje karnozol, ktorý je schopný posilniť účinky chemoterapie.

 

Vitamíny a minerálne látky

Omega 3 mastné kyseliny s dlhým reťazcom znižujú zápal a rast rakovinových buniek pri niektorých druhoch rakoviny. Omega 3 mastné kyseliny nájdeme v mastných rybách, z ktorých sú vhodné tie menšie, nakoľko sú menej kontaminované ortuťou. Konzumovať sa tiež odporúča lososa a ľanové semienka.

Selén stimuluje imunitné bunky a zvyšuje účinok antioxidačných mechanizmov v tele. Významné množstvo selénu obsahuje organicky pestovaná zelenina a obilniny. Nachádza sa aj v rybách, mäkkýšoch a vnútornostiach.

Vitamín D znižuje riziko vzniku rakoviny. Ak sa na poludnie vystavíme na 20 minút slnečným lúčom, poskytuje nám to 8 000 až 10 000 IU (pozor na nadmerné slnenie, ktoré je príčinou vzniku rakoviny kože). V jesennom a zimnom období, resp. ľudom, ktorí sú málo vystavení slnečným lúčom sa odporúča dodatočné dodávanie vitamínu D. Obsahuje ju olej z treščej pečene, losos, makrela, sardinky či úhor.

 

Nápoje

Zelený čaj je silným antioxidantom, uľahčuje smrť rakovinových buniek a vďaka katechínom, ktoré obsahuje spomaľuje vznik nových ciev v nádore a metastázach. V laboratórnych podmienkach sa ukázalo, že vylepšuje účinky rádioterapie.

Rajčiny, resp. rajčinová šťava obsahuje lykopény, ktoré napomáhajú k predĺženiu života pacientov s rakovinou prostaty.

Šťava z granátového jablka zabraňuje rozširovaniu rakoviny prostaty a má protizápalové a anitoxidačné vlastnosti.

Červené víno je známe obsahom polyfenolov, z ktorých je z hľadiska rakoviny dôležitý resveratrol. Ten chráni zdravé bunky pred starnutím a môže spomaliť tri vývojové štádiá rakoviny – vznik, rozšírenie a progresia.

 

Iné

Sójové izoflavóny (pozor nie v tabletkovej forme!) zabraňujú angiogenéze a blokujú stimuláciu rakovinových buniek prostredníctvom pohlavných hormónov.

Huby ako šitake, maitake, hliva a šampiňóny obsahujú látky stimulujúce imunitný systém. Najväčší vplyv majú pravdepodobne maitake.

Niektoré druhy rias spomaľujú rast rakoviny, hlavne prsníka, prostaty, kože a hrubého čreva. Fukoidan nachádzajúci sa v kombu a wakame spôsobuje smrť rakovinových buniek a stimuluje imunitné.

Probiotiká zohrávajú úlohu pri stabilizácii imunitnej sústavy a detoxikácii organizmu. Uľahčením pohybu čreva skracuje čas kedy je črevo vystavené rakovinotvorným látkam a tým znižuje vznik rakoviny hrubého čreva.

Horká čokoláda (s viac ako 70%ným obsahom kakaa) obsahuje vysoké množstvo antioxidantov a polyfenolov, prostredníctvom ktorých sa spomaľuje rast rakovinových buniek a obmedzuje angiogenéza.